Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμβουλευτική γονέων

Είναι γενική παραδοχή ότι ο ρόλος του γονιού είναι από τους πιο δύσκολους που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του, αλλά και ο πιο απολαυστικός, πηγή απρόσμενης και απέραντης ευτυχίας. Στην καθημερινότητα όμως, συχνά οι γονείς στέκονται αμήχανοι και μπερδεμένοι, είτε μπροστά στη συμπεριφορά του ίδιου τους του παιδιού, είτε μπροστά στις σαρωτικές αλλαγές που φέρνει η ανάπτυξη και η εξέλιξή του. Και είναι αυτά τα μικρά, τα καθημερινά και τα τετριμμένα που δυσκολεύουν τους γονείς και στερούν την απόλαυση απο το ρόλο τους.

Άλλες φορές είναι οι συνθήκες ζωής που δυσκολεύουν και αλλάζουν και καλούν τους γονείς σε μια δύσκολη αναπροσαρμογή. Ένα διαζύγιο, ένας θάνατος, η γέννηση ενός νέου παιδιού, μπορεί να κάνουν την οικογένεια να αποδιοργανωθεί και τους γονείς να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν. Σε αυτές τις στιγμές η συμβουλευτική γονέων μπορεί να δώσει τη λύση.

Σε υποστηρικτικό κλίμα, οι ψυχολόγοι ακούνε τους γονείς και μαζί βρίσκουν μια λύση που να ταιριάζει στη δική τους οικογένεια. Οι γονείς πειραματίζονται με νέους τρόπους συμπεριφοράς και καταλήγουν στους πιο κατάλληλους και πιο βοηθητικούς για το παιδί τους και τους ίδιους. Με την υποστήριξη του ψυχολόγου οι γονείς μπορούν να διαπιστώσουν ποιες είναι οι συμπεριφορές των παιδιών ως απάντηση στους δικούς τους χειρισμούς και να σπάσουν φαύλους κύκλους που διαιωνίζουν τις εντάσεις και χαλάνε την ηρεμία της οικογένειας.

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο της συμβουλευτικής γονέων είναι οτι οι γονείς ξαφνικά νοιώθουν ότι έχουν ένα συμπαραστάτη και βοηθό στα καθημερινά τους άγχη και αμφιβολίες και ότι μπορούν να στηριχθούν σε κάποιον και να έχουν μια ασπίδα προστασίας απέναντι στις δυσκολίες του γονεϊκού ρόλου. Με αυτή την έννοια, η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε όλους τους γονείς και όσους μεγαλώνουν παιδιά και όχι απαραίτητα όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα.

Οι ψυχολόγοι της Νησίδα είναι διαθέσιμοι να απαντήσουν σε οποιοδήποτε προβληματισμό και ανησυχία προκύτπει κατά την ανάπτυξη του παιδιού. Η συμβουλευτική μπορεί να χρειαστεί και μια μόνο συνεδρία ή να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, ανάλογα με του αίτημα.

Photo credit: Pink Sherbet Photography / Foter.com / CC BY