logo
Η ομάδα ψυχολόγων στη ‘Νησίδα’ πιστεύουμε ότι η σκέψη μας, το συναίσθημά μας, ο χαρακτήρας μας, η συμπεριφορά μας και η ζωή μας ολόκληρη δεν ‘είναι’, ‘γίνεται’, διαμορφώνεται, εξελίσσεται, αλλάζει. Για το λόγο αυτό και η προσπάθεια για αλλαγή ποτέ δεν είναι μάταιη.

Παράλληλα πιστεύουμε στις ανθρώπινες σχέσεις και στην δύναμη που έχουν αυτές στην προσωπική μας πορεία. Θεωρούμε την οικογένεια πυρήνα αυτού που ‘γινόμαστε’  καθώς εκεί μέσα εντοπίζονται οι πρώτες σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας.

Μέσα από αυτές τις αξίες  και πεποιθήσεις μας συνεργαστήκαμε και πλαισιώσαμε με πολύ κόπο και μεράκι το Κέντρο Στήριξης Οικογένειας & Παιδιού ‘γίγνεσθαι’.

Απευθυνόμαστε στο παιδί, τον έφηβο, τον γονιό, το ζευγάρι, την οικογένεια αλλά και το άτομο έξω από τις οικογενειακές του σχέσεις που αντιμετωπίζει κάποια ψυχολογική- συναισθηματική δυσκολία ή δυσκολεύεται στις σχέσεις του με τους άλλους και είναι αποφασισμένο να  προκαλέσει μια αλλαγή σ’ αυτό. Είμαστε μια ομάδα ψυχολόγων που δραστηριοποιείται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης σε θέματα ψυχικής υγείας που αφορούν ολόκληρη την οικογένεια.

Σ’ ένα πολύ ζεστό περιβάλλον, με σεβασμό και υπευθυνότητα στη δεοντολογία του επαγγέλματος μας, προσπαθούμε να συμβάλουμε στην προσπάθειά σας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών σας, είτε αυτό έχει να κάνει με το παιδί, την οικογένεια αλλά και την προσωπική σας ανάπτυξη.
Η ομάδα ψυχολόγων του Κέντρου ‘Νησίδα’ διαθέτει πολυφωνία. Τα μέλη της διαφοροποιούνται ως προς της εκπαίδευση και κλινική τους εμπειρία παρέχοντας τη δυνατότητα να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε ένα ευρύ πεδίο αναγκών σας. Τα μέλη μας διαθέτουν εκπαίδευση και εμπειρία σε ψυχοθεραπευτικές τεχνικές διαφόρων προσεγγίσεων (συστημικής, γνωστικοσυμπεριφοριστικής, ομαδικής ψυχοθεραπείας) και σε παιδική συμπτωματολογία κοινωνικού, αναπτυξιακού και σχολικού φάσματος (αυτισμός, σύνδρομο Asperger μαθησιακές δυσκολίες, διάσπαση προσοχής, κοινωνικές δεξιότητες κλ.π).
ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Θεσσαλονίκη

www.thesspsychologos.gr

'Ευτυχισμένοι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό που αγαπούν'...

Δε γνώριζα τόσο την αξία αυτής της φράσης όταν επέλεγα τις σχολές σπουδών μου το 1999, δηλώνοντας όλες τις Σχολές Ψυχολογίας της Ελλάδας. Τότε για μένα αυτό ήταν μια φράση που υποδήλωνε ένα νόημα χωρίς όμως να έχει γίνει βίωμα. Στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου μπήκα λοιπόν το 1999 με μεγάλη χαρά καθώς ήταν η φιλοδοξία μου, η επιλογή μου, χωρίς όμως να έχω προσδιορισμένο το γιατί. Ήταν η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς, ο πλούτος των συναισθημάτων, η ανάγκη για επικοινωνία και η διερεύνηση αυτής της ανάγκης? Αλλά πάνω απ' όλα μάλλον το εκπληκτικό κατά το οποίο όλα αυτά τα οποία θα μελετούσα καθόλου μακρινά και αόριστα δεν φάνταζαν, καθώς υποκείμενο και αντικείμενο μελέτης στην επιστήμης της Ψυχολογίας ταυτίζονται!


Σπουδές και Εξειδίκευση

Η αποφοίτηση μου από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης το 2003(αριθμός αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου 24/16229) με βρήκε ακόμα πιο συνειδητοποιημένη για την εφαρμογή της Ψυχολογίας στον κλάδο της Ψυχοθεραπείας. Mαγεύτηκα από τις ιδιότητες της θεραπευτικής σχέσης και της επίδρασης που αυτές έχουν στην προσπάθεια του θεραπευόμενου. 'Η ψυχοθεραπεία είναι τέχνη ή επιστήμη?' ήταν ένα ερώτημα που σκάλωσε στο νου μου και τροφοδότησε τη δίψα μου για μετεκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία. Ακολούθησα λοιπόν τετραετές μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης, πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (E.F.T.A).Έκτοτε, (2007) κάθομαι στην 'πολυθρόνα' της ψυχοθεραπείας, θέση που ποτέ δεν θέλησα να αποχωριστώ. Θέση που έκτοτε αγαπώ, προστατεύω και σέβομαι πλήρως και βαθειά.

Παράλληλα με την ψυχοθεραπευτική μου δραστηριότητα, ανέπτυσσα επαγγελματικές εμπειρίες στα πλαίσια συνεργασίας μου με πολλά πλαίσια και δομές. Ήθελα ανέκαθεν να αποτελώ μέλος ομάδας και η δυνατότητα να γνωρίζω διαφορετικές πτυχές την ψυχοσύνθεσης και κοινωνικής λειτουργίας του ανθρώπου μέσα από τον διαφορετικό πληθυσμό στον οποίο οι διάφοροι κοινωνικοί οργανισμοί και υπηρεσίες στόχευαν, φάνταζε πλούτος για μένα. Ξεκίνησα μέσα από τον κλάδο της εργασιακής ψυχολογίας και του επαγγελματικού προσανατολισμού εργαζόμενη αρχικά στο ΚΕΚ ΕΡΓΟΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. Υποστήριζα μέσα από σχέσεις συμβουλευτικής ανέργους και καταρτιζόμενους στη διαμόρφωση επαγγελματικού σχεδίου και συμμετείχα στην επιλογή προσωπικού (τμήμα ανθρώπινου δυναμικού) μέσα από τη συνεργασία μου με το Κέντρο ΕΛΚΕΠΑ.

Στην πορεία, σε βάθος τριετίας στο Κεντρο Εργανη υποστήριξα γυναίκες στις επιχειρηματικές τους ιδέες και στη διεργασία της αυτοοργάνωσής τους. Συμμετείχα στην εγκαθίδρυση κλίματος εμπιστοσύνης, καλής συνεργασίας και ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας μέσα από την ίδρυση και ενίσχυση γυναικείων συνεταιρισμών καθώς επίσης και στη διαδικασία χτησίματος ομάδας και ενίσχυσης της συνεργασίας των μελών τους. Από το 2008 και για την επόμενη τετραετία είχα συνεργασία με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα δια βίου κυρίως μάθησης (Ι.Ε.Κ, ΚΕΚ) διδάσκοντας σε εκπαιδευόμενους συναφών ειδικοτήτων επι μέρους θέματα Ψυχολογίας. Η διδακτική μου εμπειρία συνεχίστηκε και στο Κέντρο Νησίδα μέσα από την διοργάνωση προγραμμάτων απόκτησης δεξιοτήτων συμβουλευτικής σε φοιτητές και αποφοίτους ψυχολογίας. Από το 2008 για εξι περίπου χρόνια, ξεκινά το δημιουργικό μου ταξίδι μέσα από τον συντονισμό ομάδων γονέων. Στις ομάδες συμβουλευτικής γονέων, στα πλαίσια του έργου ‘Σχολές Γονέων’ του Ι.ΝΕ.ΔΙΒΙ.Μ, και στα μικρά groups γονέων στη ΝΗΣΙΔΑ, μοιραζόμασταν άγχη και ανησυχίες γονεϊκότητας, λειτουργούσαμε αλληλοϋποστηρικτικά. Η εκπαίδευση δεξιοτήτων επικοινωνίας με το παιδί, η ενίσχυση αυτοπεποίθεσής του και η εκπαίδευση στην υπευθυνότητα, που ήταν κάποια από τα περιεχόμενα που δούλεψα με τις ομάδες μου, οδήγησαν στην παραγωγή πολύτιμων εργαλείων συμβουλευτικής που συμπεριλαμβάνουν όλη μου την τεχνογνωσία στην δουλειά μου με τους γονείς και που αξιοποιώ μέχρι και σήμερα ιδιωτικά στη συμβουλευτική γονέων.

To 2012 γίνομαι μέλος ερευνητικής ομάδας στην Αναστοχαστική Θεραπευτική Πράξη, συμμετοχή που συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια. Μια ομάδα συναδέλφων με θεραπευτική δράση και ενδιαφέρον διερευνούμε μέσα από μια πραξιακή προσέγγιση θεωρητικές έννοιες και θεραπευτικές τεχνικές.

Το 2013 είναι μια κομβική χρονιά στην επαγγελματική μου πορεία. Η ίδρυση του Κέντρου Νησίδα έρχεται να ολοκληρώσει όλη την ανάγκη μου για δημιουργικότητα. Ομάδες αυτογνωσίας, υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, παρεμβάσεις σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ομάδες εφήβων, ομάδες γονέων. Κάθε δράση και ένα κουτί Πανδώρας που με εξόπλισε και συνεχίζει να με εξοπλίζει μέχρι σήμερα με θεραπευτικές εμπειρίες, δεξιότητες και γνώσεις αλλά κυρίως να καλύπτει την ανάγκη μου για αυτοπραγμάτωση μέσα από την εργασία. 

Το 2013 ξεκινά επίσης η εργασία μου στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια υποστήριξα γυναίκες που υπόκειντο βία στη διαδικασία ενδυνάμωσης, αυτονόμησης και απόδρασης από τις κακοποιητικές τους σχέσεις. Παράλληλα, συμμετείχα σε δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για θέματα έμφυλης βίας (εισηγήσεις, οργάνωση εκδηλώσεων κλ.π). Συμμετείχα στην ευαισθητοποίηση εφήβων μέσα από την οργάνωση δράσεων σε σχολεία, συμμετείχα στην παραγωγή επιστημονικού υλικού με στόχο την ευαισθητοποίηση. Η ‘βουτιά’ μου για αυτά τα χρόνια σε θέματα έμφυλης βίας, στιγμάτισε και επηρέασε την οπτική μου σε πολλά θέματα ως πολίτης, γυναίκα, επαγγελματίας. ' Φεύγοντας σε παίρνω μαζί μου'

Από το 2017 στο Κέντρο Ένταξης Μεταναστών Θεσσαλονίκης, εργάζομαι υποστηρίζοντας μεταναστευτικό και προσφυγικό πληθυσμό στηρίζοντας ψυχολογικά τη διαδικασία ένταξης τους. Συμμετέχω σε τοπικά δίκτυα και επιστημονικές συναντήσεις εργασίας, παρέχω υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, συμμετέχω στην οργάνωση δράσεων με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Το Κέντρο Νησίδα αποτελεί πλέον σταθερά την επαγγελματική μου στέγη. Το 2018 αλλάζει μορφή και χώρο, και με νέες συνεργασίες έμπειρων επαγγελματιών έρχεται να εγκατασταθεί στο χώρο της ψυχικής υγείας. Στο Κέντρο Νησίδα παρέχω υπηρεσίες ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής κυρίως σε εφήβους, ενήλικες, γονείς, ζευγάρια και οικογένειες καθώς επίσης και υπηρεσίες ομαδικής ψυχοθεραπείας ενηλίκων και ομαδικής συμβουλευτικής γονέων. Καθημερινά, συνδέομαι με ανθρώπους θεραπευτικά και με δέος αποτελώ κομμάτι της προσπάθειας τους για αλλαγή. Εργαζόμενοι, καταρτιζόμενοι, γυναίκες, γονείς, ζευγάρια, θεραπευόμενοι, έφηβοι, παιδιά, οικογένειες, μετανάστες, πρόσφυγες είναι ο πλούτος που γνώρισα και με κάποιον τρόπο συσχετίστηκα μαζί τους στο πέρασμα των χρόνων. Από τότε που, το 1999 που διαισθανόμουν ως ευχής έργον την εισαγωγή μου στη Σχολή, έρχομαι σήμερα να στέκομαι με ευγνωμοσύνη σε όλα αυτά που τα επαγγελματικά μου βήματα μου επιφύλασσαν…


AnettaΗ Αννέτα Κιόση αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2004 (άδεια άσκησης επαγγέλματος αρ. πρωτ. 24/17359). Tην ίδια χρονιά έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωστικής ψυχολογίας με την ανακοίνωση «Σχολική επίδοση και πρόσκτηση αναγνωστικών και ορθογραφικών ικανοτήτων δίγλωσσων μαθητών στο Ελληνικό ορθογραφικό σύστημα».

Εκπαιδεύτηκε στην Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γνωστικών Συμπεριφορικών Θεραπειών (EABCT-European Association for Behavioural and Cognitive Therapy),ξεκινώντας έτσι μέσα από συνεχείς εκπαιδεύσεις και σεμινάρια την κατάρτιση της σχετικά με την ψυχοπαθολογία και θεραπεία ενηλίκων και παιδιών.

Στην συνέχεια απέκτησε κλινική εμπειρία στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου λαμβάνοντας, το δίπλωμα κλινικής εκπαίδευσης στην Παθολογία του Λόγου, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, όπου και εκπαιδεύτηκε στην οικογενειακή συστημική ψυχοθεραπεία, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Βορειοδυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Υποστήριξης Γονέων συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα απασχόλησης και φύλαξης αυτιστικών παιδιών στο σπίτι.

Το 2006-2007 εργάστηκε ως Υπεύθυνη του Γραφείου Προώθησης στην Απασχόληση και Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών, στο ΚΕΚ ΕΡΓΟΜΑΘΗΣΗ Α.Ε και αποτέλεσε συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ-ΙΜΟΠ).

Το 2008-2011 εργάστηκε ψυχοθεραπευτικά στο Ιατρείο Παιδοψυχιατρικής και ψυχοθεραπείας Τιμόθεου Σάββα, παράλληλα αρχίζει να εργάζεται στο ιδιωτικό της γραφείο.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το κέντρο "γίγνεσθαι" από το 2011, ενώ παράλληλα ήταν συνεργάτης στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και στο πανεπιστημιακό φροντιστήριο Πλάτων.

Σημερα συνεργάζεται σταθερά με το Κέντρο Νησίδα, από την ίδρυσή του το 2018, όπου προσφέρει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, καθώς επίσης και συμβουλευτικής γονέων, εμψύχωση ομάδων παιδιών και εφήβων και ομαδικής συμβουλευτικής γονέων.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και κάτοχος Μεταπτυχιακού

Διπλώματος Ειδίκευσης στη Σχολική και Εξελικτική Ψυχολογία.
Έχει εξειδικευτεί στην Εμψύχωση Ομάδων, με τη μη-κατευθυντική μέθοδο εμψύχωσης
(NDI) και διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων παιδιών προσχολικής,
σχολικής και εφηβικής ηλικίας, καθώς και ομάδων αυτογνωσίας και προσωπικής
ανάπτυξης ενηλίκων.
Κατά τα έτη 2004-2007 υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Ψυχολογίας
του Α.Π.Θ. σε έρευνες σχετικές με το σχολικό εκφοβισμό, και τη χρήση του Διαδικτύου
από παιδιά και εφήβους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια
με εργασίες και ανακοινώσεις της σχετικές με τη σχολική βία και τον εκφοβισμό, με
την ενδοοικογενειακή βία, και με τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά και εφήβους.
Το 2006 ξεκίνησε να εργάζεται ιδιωτικά και έχει συνεργαστεί με πολλά κέντρα
συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας και λογοθεραπείας στη Θεσσαλονίκη.
Κατά τα σχολικά έτη 2013-2015, εργάστηκε στα Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. Βέροιας και Χαλκιδικής και
έχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και την αξιολόγηση μαθησιακών δυσκολιών και
δυσκολιών συμπεριφοράς στο σχολείο.
Από το 2016 μέχρι τον Ιούνιο 2019 υπήρξε αναπληρώτρια σχολική ψυχολόγος σε
δημόσια Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στο νομό της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα συνεργάζεται σταθερά με το Κέντρο ΝΗΣΙΔΑ, από την ίδρυσή του, και παρέχει
υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας σε παιδιά και εφήβους και
συμβουλευτική υποστήριξη σε γονείς.